Hoogsensitiviteit

Wat is hoogsensitiviteit?

Het begrip hoogsensitiviteit hoor je tegenwoordig steeds vaker. Veel ouders vragen zich af of hun kind hooggevoelig is. Het werd voor het eerst beschreven in 1996 door de Amerikaanse psycholoog Elaine N. Aaron in haar boek Highly Sensitive. Zij geeft aan dat 1 op de 5 mensen hoogsensitief is.

Hoogsensitieve kinderen nemen veel waar. Door deze scherpe waarneming hebben hoogsensitieve kinderen veel meer prikkels te verwerken dan andere kinderen. Aan de waarneming zit bij deze kinderen een sterke emotionele beleving gekoppeld, zoals vreugde, verdriet, verwondering of angst. Deze kinderen voelen heel goed sferen en de gemoedstoestanden van anderen aan. Soms verdwijnt de scheidslijn tussen de ander en henzelf. Dit kan verwarrend zijn. Bij teveel indrukken raakt een kind overprikkeld en kan het zich terugtrekken of juist heel druk gedrag met woede-aanvallen vertonen.

Hoogsensitieve kinderen hebben veelal grote moeite met veranderingen.  Ze hebben veel behoefte aan ordening. Ze willen graag iedere dag hetzelfde zien en vooraf weten wanneer er iets gaat veranderen. In een omgeving waarin ze zich veilig voelen blijken deze kinderen heel intelligent, creatief, sociaal, spontaan en communicatief te zijn.

Rustgevende begeleiding

Isemar biedt begeleiding aan hoogsensitieve kinderen, jongeren en hun opvoeders. Isemar leert het kind hoe om te gaan met zijn gevoeligheid. Door onder meer gebruik te maken van creatieve technieken, visualisatie en ontspanningsoefeningen, yoga en meditatie ervaart het kind meer rust en harmonie met zichzelf en zijn omgeving. Hierdoor is kind beter in staat om te gaan met de drukte en eisen van alledag.

Het bestaan van hooggevoeligheid is tegenwoordig wetenschappelijk aangetoond. Professor Elke van Hoof hierover in een artikel in de Psychologie: https://catherineongenae.com/2015/06/29/professor-elke-van-hoof-vub-over-hoogsensitiviteit-ik-weet-wat-het-is-om-je-anders-te-voelen/

Heeft u interesse of vragen?

06 11 36 00 63 of info@isemar.nl